De Cult Club
Agenda

Geweest

17 januari 2016 - 21 februari 2016: Galerie A (1976-2016)

 

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de expositie Galerie A (1976- 2016) op zondag 17 januari om 16:00 uur in ArtKitchen Gallery.

In de herfst van 1975 besloot Harry Ruhé om een galerie te openen in Amsterdam. Hij vond een klein winkeltje aan de Amstel vlakbij de Magere Brug. Omdat de ruimte niet erg groot was, zocht Ruhé naar een korte naam voor zijn expositieruimte en noemde deze bondig ‘A’.

Op 17 januari 1976, op de dag af veertig jaar geleden, vond de opening van FluxShow plaats, een tentoonstelling georganiseerd in nauwe samenwerking met George Maciunas.

Het karakter van de galerie is in de afgelopen veertig jaar veranderd: geen maandelijkse exposities meer, maar tal van evenementen onder de vlag van de CultClub. Deze informele en feestelijke bijeenkomsten organiseert Harry Ruhé samen met Jeannette Dekeukeleire.

In de tentoonstelling die op 17 januari begint, zal werk te zien zijn van 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland waarmee Galerie A de afgelopen jaren gewerkt heeft. Onder wie: Joseph Beuys, Günter Brus, Willem de Ridder, Reiner Ruthenbeck, Paul Sharits en Ben Vautier. 

 

Geweest

12 december 2015 - 9 januari 2016: SuperArtMarket in artKitchen Gallery en de Cult Club Shop

Vanaf zaterdag 12 december om 17:00 uur kun je in de artKitchen Gallery en de Cult Club Shop weer terecht voor de artistiekste supermarkt van Nederland: de SuperArtMarket. Tot 9 januari vind je hier multiple edities, speciale uitgaven en unieke kunstwerken.
De verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden krijgen tijdens de SuperArtMarket speciale aandacht. De fascinatie van Van der Luijtgaarden voor het absurd grote aanbod aan spullen in winkels heeft hem tot een fanatieke verzamelaar gemaakt. Zijn collectie geeft hij vervolgens een nieuwe functie. Zo staat in artKitchen Gallery het megaknuffelkussen, een gigantische zitzak gevuld met tientallen teddyberen en andere knuffels.

Tijdens de opening van de SuperArtMarket op zaterdag 12 december organiseert het Italiaanse wijnhuis La Parrocchiale een wijnproeverij in artKitchen Gallery. De etiketten van deze bijzondere wijnen zijn ontworpen door Geoffrey Lillemon.

De SuperArtMarket is geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 – 18:00 uur en op afspraak, neem hiervoor contact op via 06 228 03 829.

Op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn wij gesloten.

artKitchen Gallery, Hemonylaan 6a, Amsterdam. 
Tel. 020 6223422
info@artkitchen.nl

Geweest

7 november - 29 november 2015: Hein de Kort - Modern Roadkill in artKitchen Gallery

Artkitchen gallery heeft voor het eerst een geheel andere kant van zijn kunstenaarschap getoond. Geen strips, geen illustraties maar kleurrijke wandobjecten van karton. Hein de Kort is een begrip en niet alleen onder Parool-lezers en stripfanaten maar nu ook voor het kunstpubliek. In een tekenstijl die uit duizenden herkenbaar is, weet hij alledaagse, vaak complexe gebeurtenissen op geestige wijze in een enkel pakkend beeld te vatten.


Geweest

6 februari 2015

Cult Club Politieke Posters op Station RAI, met sprekers Martin C de Waal, Milo Rottinghuis en Marcel van den Heuvel.

 

Geweest

In het NRC restaurant aan het Rokin 65, tentoonstelling van Politieke Posters uit de jaren 80. 

 

Geweest

30 mei 2014 - 31 juli 2014

In de Cult club galerie aan de Stadhouderskade 133 is tot eind juli de tentoonstelling Polaroid! te bezoeken. Meer informatie volgt binnenkort!


Geweest

Vrijdag 30 mei 2014 - Cult Club: Polaroid! NRC gebouw Rokin te Amsterdam


Geweest

29 november 2013 - 28 december 2013: Tentoonstelling Magisch Centrum Amsterdam en Art of Living Strippenkaart

In de Cult Club galerie aan de Stadhouderskade 133 is er tot eind december orgineel beeldmateriaal te bezichtigen over de Magische jaren '60. Er wordt context gegeven door middel van uitgebreide documentatie over de ontregelende acties van Bart Hughes, Robert Jasper Grootveld, Simon Posthuma, Nicolaas Kroese, Willem de Ridder, Yoshio Nakajima, Simon Vinkenoog, Johnny the Selfkicker, en vele anderen. Kom kijken en laat je rondleiden door Harry Ruhé. 

The Art of Living Strippenkaart is in de Cult Shop te koop of via info@artkitchen.nl. Met behulp van deze strippenkaart (€12,50) kunnen tien locaties in Amsterdam bezocht worden. Elke locatie laat iets zien van de jaren 60 of de doorwerking van de jaren 60. Laat je verrassen en schaf de strippenkaart aan! Hij is geldig t/m 13 december. 

Geweest

29 november 2013 Cult Club: Magisch Centrum Amsterdam
Provo, Open het Graf, de K-Tempel, De Mood Engineering Society, Stoned in de Streets, De Levende Opjekten Sjoo, het Derde Oog: Amsterdam was begin jaren 60 uniek in de wereld. Hoe actueel zijn de ludieke ideeën, de vele happenings en acties, die Amsterdam maakten tot een Magisch Centrum? De Cult Club organiseert een tentoonstelling in de Cult Club galerie, vrijdag 28 november een evenement in het statische glazen gebouw van NRC en een heuse ‘strippenkaart’ waarmee bijzondere personen en historische locaties bezocht worden. Plaatsen voor De Cult Club: Magisch Centrum op 29 november en de ‘strippenkaart’ wandeling zijn beperkt. Meldt u zich snel aan via info@artkitchen.nl.

Geweest
Geïntresseerd in een uitgebreidere versie van voorgaande Cult Club edities? Klik hier om de portfolio van de Cult Club te downloaden.

25-27 oktober 2013 Cult Club: WEEKEIND
Gekozen is het laatste weekend van oktober te vullen met diverse activiteiten van high & low art. Het hele weekend GESPUIS 
feest, activiteiten en kunst in de Amsterdamse Spuistraat met o.a. kunstenaars Hugo Kaagman, Albert Mantje, Martin C De Waal, Ottograph en Keuken van het Ongewenste Dier. Het hele weekend de kleine bakkerij van Karel Goudsblom samen met Piet Hekker (oprichter van De Bakkerswinkel te Amsterdam) midden op het Museumpark voor World Food Festival waar je het gehele proces vanaf het maken van het deeg kunt meemaken. Maandag 28 oktober 17:00-19:00 de feestelijke opening van de fietsbunker met grootse muurschildering van Hugo Kaagman. Speciaal voor de opening treden Harry Monné, Michel Banabila en DJ Vendex op. Fietspunt Pathé De Munt, Reguliersdwarsstraat 97, Amsterdam.

27 september 2013 Cult Club: Ben Vautier
BEN VAUTIER [works 1963-2013]
Galerie A and artKitchen gallery in cooperation with Luïscius Books
You are cordially invited to the opening of BEN IN HOLLAND on Saturday, 28 September, from 17.00 to 21.00. The exhibition is being held at CultClubShop and is on show until Saturday, 26 October. The exhibition is accompanied with a stunning CultClub publication, designed as Vautier’s legendary book: BEN DIEU (1963).

Cult Club Shop: Big Names, Small Works
Opening van tentoonstelling met werken op papier van Alighiero Boetti, Boezem, François Boisrond, John Cage, Robert Combas, Enzo Cucchi, Walter Dahn, Jiri Georg Dokoupil, Peter Hutchinson, Paul Sharits, Keith Sonnier, Narcisse Tordoir, Günter Tuzina, Ben Vautier, Meinbert Gozewijn van Soest, Moritz Ebinger, Sandra Derks, Riette Wanders, Idiots e.a. De Cult Club Shop tentoonstelling is deze zomer van woe-za van 13-18u te bezichten bij Stadhouderskade 133-sous.

29 juni 2013 Cult Club: The Secret Garden Experience
Laat je meenemen naar een geheime tuin met cultuur op perron 1/2 van het treinstation AmsterdamRAI! De Cult Club toont werk van kunstenaars die de natuur verheerlijken, onderzoeken of juist manipuleren. De bewustwording van de natuur & onze voeding is steeds meer een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars.

26 april 2013 Cult Club: Willem we hem of niet?
Deze Cult Club stond in het teken van de Kroningsdag, de dag dat Willem Alexander (Prins Pils) de plaats van zijn moeder op de troon gaat innemen. Maar Willem we hem eigenlijk wel? En hoe verliep de troonswisseling ruim dertig jaar geleden, toen Beatrix Koningin werd? Staat u straks op de Dam het koninklijk paar toe te juichen, of met een spandoek te demonstreren op het Waterlooplein?

29 maart 2013 Cult Club: IT'S A RELIGION
Opnieuw zijn we getuige geweest van rooksignalen, ditmaal vanuit Rome en geïnspireerd door een Hogere Macht. Ook wij raakten geïnspireerd, en daarom organiseren we op vrijdag 29 maart De Cult Club: It’s a Religion

22 februari 2013 Cult Club: USA
Vrijdag 22 februari presenteert de Cult Club kunst van Amerikaanse kunstenaars, Nederlandse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de VS en een groot aantal bijzondere edities van Amerikaanse uitgevers. Werk van onder andere Keith Haring, Paul McCarthy, Mike Kelley, George Maciunas, Peter Hutchinson, Edward Kienholz, Cindy Sherman en Toon Michiels.

24 januari 2013 Cult Club: EAB Fair New York
At the Editions|Artists Book Fair New York the Cult Club will hold on Thursday January 24th 5-7 PM the event: Punk in Holland. During this event you can indulge in PUNK in the Netherlands from the 80’s: an overview exhibition of the artists and the various expressions of the art and the lifestyle, lectures and punk music, of course!

13 december 2012 Cult Club: opening FLUXUS IN AMSTERDAM (Arti et Amicitiae)
(tentoonstelling is tot 17 februari 2013 te zien)
50 years of Fluxus in Arti et Amicitiae: a unique exposition of historical Fluxus art and documentation from the collections of Harry Ruhé and Jeannette Dekeukeleire. During the opening on december 13th (from 5 pm) re-enactments of Fluxus events will take place. The evening is not only about Fluxus, IT IS FLUXUS. Artists: Willem de Ridder, Wim.T.Schippers, Ben Vautier, Ludwig Gosewitz and many more.. Check for more information about the event:http://www.arti.nl

1 december 2012 Cult Club: Fluxus happens in The Cult Club… 
Whereas in Germany, Italy and France  the 50th anniversary of Fluxus was fêted this year, the Netherlands seemed to entirely neglect this anniversary. Well, it is time to change that! On  Saturday the first of December the Cult Club celebrates 50 years of Fluxus! The Cult Club reenacts a Fluxus dinner with events from Fluxus artists Pieter Engels, Willem de Ridder and Ben Vautier, screenings from never seen registrations of Fluxus happenings in 1962 and lectures about Fluxus. But more importantly  this evening is about striking interactions between the guests, the artists and the crew, about a playful awareness between art and joy, about challenging boundaries and breaking out of your comfort zone. Get sharp to reel from one surprise to another while enjoying your 3 course dinner. It’s a surprising event where the guest is part of the happening itself. This evening is not only about Fluxus, IT IS FLUXUS

3 november 2012 Cult Club: EAB Fair New York - postponed because of hurricane sandy
At the Editions|Artists Book Fair New York the Cult Club will hold on Saturday November 3rd from 4 to 7 PM the event: Punk in Holland. During this event you can indulge in PUNK in the Netherlands from the 80’s: an overview exhibition of the artists and the various expressions of the art and the lifestyle, lectures, a punk fashion show, punk music and a punk hair salon, of courseSaturday, 3 November | 4 PM to 7 PM | SFormer Dia/Former X Initiative, 548 West 22nd Street NYC/ free entrance

26 oktober 2012 Cult Club: Photography
On Friday 26th October the Cult Club discusses photography, more specifically about the work of photographers Hans Eijkelboom and Eddo Hartmann. Both photographers discuss their motivation, inspiration & work in a short lecture and show their work in a duo presentation. 

28 september 2012 Cult Club: Around and Around!
Luïscius Books, Galerie A en artKitchen gallery, tonen in samenwerking met Jan van Toorn (o.a. Record Industry, Mark Klaverstijn en Martin C De Waal een bijzondere collectie VINYL. Mark Klaverstijn geeft een muzikale performance en daarna dansend de nacht door met VINYL DJ Kees Maan.

27 juli 2012 Cult Club: Sweat your Art Out!
De zomer is aangebroken. Waar menig culturele activiteiten in Amsterdam gestaakt worden tot medio september, pakt De Cult Club deze mogelijkheid aan om zich hard te maken voor Cultuur! Werk van o.a. Marjolijn Mandersloot – Rob Scholte – Marina Abramović – Pauline Wiertz – Jan Henderikse – Albert Roosenburg - Alexander Schabracq – Bart Hendriks - Narita Tadaaki – Karel Goudsblom - Hans van Bentem – Nikkel - Moritz Ebinger -  Jos van der Sommen – Hugo Kaagman. 

29 juni 2012 Cult Club: Tussen Entertainment en Expositie
Vrijdag 29 juni opent De Cult Club met haar nieuwste expositie waarin crossmediale kunst en tentoonstellen centraal staan. De toeschouwer is een onlosmakelijk element van de getoonde kunstwerken. Experimenteer in deze vrijhaven van diverse media en voel je een met het kunstwerk. Ondermeer werk van Slash, Saskia Boddeke en Peter Greenaway, Hester Scheurwater.

30 mei - 3 juni 2012 Cult Club: I'd swear it was Summer!
Woensdag 30 mei opent DE CULT CLUB de Street Art Bikini FASHION SHOW & VEILING in de KUNSTRAI. Bikinis van ondermeer JUICE, Hugo Kaagman en Ottograph gaan onder de hamer. Sponsors: Moeder Anne Casting, VIP models, House of Orange Make-Up School en Marcografie. Bovendien hebben we gedurende de KunstRAI een urban expositie in Station RAI, tussen spoor 1 & 2, met werken van ondermeer Faile, Banksy en Hugo Kaagman.

27 april 2012 Cult Club: Shame & Scandal
Vrijdag 27 april, vanaf 17:00, presenteert de Cult Club een bijzondere avond met een tentoonstelling, een lezing, films en een boek. Het opeten van een baby, levende dieren gebruiken als beeldend materiaal, het beledigen van de Profeet, een van je vingers doneren, in het biizijn van President Clinton je broek laten zakken - het is door kunstenaars allemaal al eens gedaan.

30 maart 2012 Cult Club: Stencil Station - Amsterdam RAI
Dit keer vindt de Cult Club plaats in het atelier van Stencil King Hugo Kaagman - een voormalige kiosk tussen twee treinsporen - op Station RAI. Reserveer vroegtijdig voor deze Cult Club aangezien er beperkte plaatsen beschikbaar zijn! De Cult Club staat dit keer in het teken van Hugo Kaagman Stencil King die ten tijde van deze Cult Club in twee musea vertegenwoordigd is namelijk in het Centraal Museum (vanaf 3 maart) en het Spoorwegmuseum te Utrecht (vanaf 21 maart).

24 februari 2012 Cult Club: Kunstenaarsuitgaven + Rariteiten
In samenwerking met Johan Deumens, Rob Malasch, Luiscius, Harry Ruhé en Johan Pas staat de volgende Cult Club in het teken van kunstenaarsuitgaven. Wat is een kunstenaarsboek? Welke kunstenaars hebben een boek uitgegeven? Wie verzamelen deze boeken? Vragen die beantwoord zullen worden door deskundigen op dit vakgebied.  

27 januari 2012 Cult Club: Lekker nog geen 80...Verjaardag Jan Henderikse
De Cult Club stond in het teken van de 75e verjaardag van Jan Henderikse. Documentaires over de grote Zero kunstenaar werden getoond, een heerlijk diner werd bereid, een deel van zijn oeuvre werd tentoongesteld en dansgroep Allegria Peruana zweepte het publiek op met hun Peruaanse dans en muziek.

13 - 14 januari Cult Club: Punk goes Rotterdam
Vrijdag en zaterdag ( 13 & 14 januari ) staat  WORM (Rotterdam) in het teken van PUNK in Holland. Wat doe je als je geen woning en geen werk hebt en je depressief wordt van verveling? Je ongenoegen uiten over de situatie. Dat gaat het beste in demonstraties, kunst, muziek en tekst, want: 'woede is een energie' en daar komt de beste kunst uit voort. Tijdens dit weekend worden vele oude en jonge lullen uit de kast gehaald. Diverse bandjes zoals Pattern Cutoff, The Don't Touch My Croque-Monsieur en de Kift zorgen voor een muzikale explosie en de expositie gecureerd door Cult Club  i.s.m. galerie A en artKitchen geeft een overzicht van de kunstenaars en de verschillende uitingen in kunst en lifestyle. Ervaar opnieuw de PUNK die in de jaren tachtig door Nederland raasde!

23 december 2011 Cult Club: Eat your Art Out
We hebben er toch voor gekozen om dit jaar af te sluiten in de vertrouwde, intieme omgeving van de artKitchen Gallery. De avond zal wel nog gaan over de relatie tussen kunst en eten. Het diner dat verzorgd zal worden door performer Karel Goudsblom (MAMA) staat in de traditie van de maaltijdperformances van Daniel Spoerri (1930). Hij zal zijn gasten een heerlijke maaltijd van vier gangen serveren met daarbij 2 consumpties. Uiteraard wordt er gegeten en gedronken op deze avond, maar dat is nog slechts het begin. Jonge en gevestigde kunstenaars verrassen u deze avond met performances, lezingen, interventies, muziek en beeldend werk. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van Liqueur Chess. Ook zullen aan de tafels historische events worden uitgevoerd, onder meer van Alison Knowles (Make a Salad, 1962), Willem de Ridder (1939). Gedurende de avond zullen Fleur Dérogée, Jeannette Dekeukeleire en Harry Ruhé lezingen houden. In de galerie zal een prachtige tentoonstelling te zien met kunst die een relatie heeft met eten: werken van ondermeer Rachel Harrison, Pauline Wiertz, Fredie Beckmans, Silvia Steiger, Joseph Beuys, Olof Breuning, Henk Jurriaans, Wade Guyton, Paul McCarthy en Marjolijn Mandersloot.

25 november 2011 Cult Club: Keramiek
De Cult Club graaft in de diepste lagen van de Amsterdamse gronden om de kern van keramiek terug te halen. De zesduizend jaar oude klei, wat door de afgraving van de Noord Zuidlijn nutteloos lijkt, blijkt voor kunstenaars Joost Benthem en Emmeline de Mooij van het tijdelijk Museum of Mud dat in 2012 zal openen, een bron van inspiratie voor hun onconventionele kunst (werken). De Mooij en Benthem gebruiken de Amsterdamse modder als medium voor hun installaties, zeefdrukken en performances. Tijdens de Cult Club gebruiken ze deze eeuwenoude modder voor hun nieuwste action. 

28 oktober 2011 Cult Club: Keulen BLOOOM
De volgende Cult Club zal niet zoals gewoonlijk plaatsvinden op 1800 Roeden. Nee, dit keer zoekt de Cult Club letterlijk en figuurlijk de grenzen op en reist de Cult Club af naar Keulen om zich daar op Blooom: The creative industries art show kenbaar te maken. Niet alleen het hele Cult Club team is aanwezig, ook  Karel Goudsblom vergezelt ons met zijn installatie/performanceAll of This. De artKitchen gallery heeft op de Zuidvleugel, E07 een Wunderkammer (een rariteitenkabinet) met werken van Idiots, Cedric Laquieze, Anne ten Donkelaar en Kate McDowell. Met speciale aandacht aan de recente publicatie Punk in Holland.

30 september Cult Club: PUNK
De Cult Club toonde een overzichtstentoonstelling van Punk in Holland met onder andere originele Koekrantjes en punkkleding, affiches van Raket, Rondos en Martin Kaye. Bovendien werd galerie Anus nagebootst en transformeerde kapster Joy Otte van Kinky kappers brave huisvader kapsels naar opgeschoren punkkopjes. De Helmettes maakten hun comeback en diverse sprekers zoals Leonor Jonker  en Marja Bosma gaven een korte introductie over het onderwerp PUNK. Niet te missen waren de punkgedichten van Diana Ozon die tot op heden nog steeds echoen in ons hoofd. We sloten de avond af met DJ Vendex!

26 augustus 2011 Cult Club: Pret a Couture
De Cult Club stond in het teken van de ontwikkeling van de Nederlandse mode van haute couture naar pret a porter. Zo was er een groots opgezette expositie, werden er lezingen gegeven over de ontwikkeling van de Nederlandse modegeschidenis & de kruisbestuiving tussen mode en kunst, kreeg de bezoeker een inzicht op de gebeurtenissen voor, tijdens en na een modeshow door de modeperfomance 'Metamorfose'. Natuurlijk kon men ook weer genieten van heerlijk eten en drinken en sloten we af met een Fashion disco.

22 juli 2011 Cult Club: ZERO
Voor het eerst sinds 1965 toont de Cult Club een overzichtstentoonstelling van de Nul beweging in Nederland! U heeft de primeur om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken tijdens de opening van de derde Cult Club editie op vrijdag 22 juli. Lezingen van Master of Arts Miriam Kuikman en prof. Harry Ruhé. Toelichting van de bijzondere ZERO portrettenreeks door kunstenaar Aldert Mantje. Toning van de televisie-uitzending
Signalement en een reconstructie van Yves Klein's Anthropometrie uit 1960 waarin Klein vrouwelijke modellen als levende penselen gebruikt.

24 juni 2011 Cult Club: 3D
De Cult Club gaat op vrijdag 24 juni open met de viering van de Tweede Industriële Revolutie! De gehele avond zal in het teken staan van de allernieuwste (kunst)ontwikkelingen van dit moment: 3D printen. Onderdeel van rapid prototyping, een verzamelbegrip voor het snel vervaardigen van fysieke prototypes.Door sprekers uit te nodigen die de creatieve kant vertegenwoordigen zoals kunstenaars en designers, en daarnaast mensen aan het woord te laten die als uitvoerder bij het proces betrokken zijn, zoals coördinator Cad/Cam Sander Alblas van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) laten we de ambiguïteit tussen ambacht en industrie zien. Wat is de betekenis van kunst en ambacht wanneer men een ‘uniek’ product met één druk op de knop kan reproduceren. Kan iedereen kunstenaar worden door zijn fantasieën met behulp van een 3D-printer te materialiseren?

27 mei 2011 Cult Club: Multiples
De aftrap van een jaar lang Culture Club is op 27 mei 2011 van 17:00 – 22:00. Het eerste thema die wij behandelen is MULTIPLE. Hiervoor hebben we verzamelaar/galeriehouder Harry Ruhé van galerie A, galerie gespecialiseerd in Fluxus kunst, gevraagd om een lezing te houden over multiples. De galerie zelf is omgebouwd tot een heuse superartmarket waarin multiples van meer dan 75 kunstenaars getoond worden. Kunstenaar en tevens masterchef Karel Goudsblom zal het buffet verzorgen en singer/songwriter Dursun Erbay zorgt voor het muzikale intermezzo (met dank aan Musique Amis).
Laatste tweets

Wilt u op de hoogte blijven van De Cult Club? Abonneer u dan gratis op de nieuwsbrief via info@artkitchen.nl.

De Cult Club | OFFICE
Stadhouderskade 133
1074 AW Amsterdam


M      +31 (0)6 22803829

E       info@artkitchen.nl